Löydä innostus retkeilyyn sivustoltamme
Retkeily kotimaassamme on lisääntynyt viime vuosina paljon. Erilaisiin luontokohteisiin tutustutaan enemmän kuin pitkään aikaan. Teltat on kaivettu ullakon uumenista ja makuupussit tuuletettu ensimmäistä kertaa lapsuuden partioleirien jälkeen. Vaikka taloudellisella tilanteella ja yhä kasvavalla työttömyydellä on osuutta kasvaneeseen kotimaanmatkailuun, myös kiinnostus luontoon on kasvanut jatkuvasti. Lapsille halutaan kertoa ja näyttää millaista luontomme on ja miksi sitä tulee suojella.
Luonnossa liikkumisen psykologiset vaikutukset ovat myös vahvoja. Metsäretkellä tai kalareissulla saat päästettyä irti jokapäiväisestä kiireestä ja voit löytää yhteyden niin luontoon, itseesi, sekä porukalla liikkuessasi myös kanssaretkeläisiisi. Tällä sivustolla kerromme useista eri tavoista, joilla Suomen vielä niin puhtaasta ja jokaisen ulottuvissa olevasta luonnosta voi nauttia.
Lähimetsään vai luontokeskukseen?
Kaikilla on mahdollisuus nauttia luonnosta, sillä vaikka metsä ei alkaisikaan aivan takapihalta, erilaisia luontokohteita on jokaisen suuremmankin kaupungin lähistöllä. Omiin lähiseutuihin tutustuminen kannattaa ja vaikka tutussa mustikkametsässä tulisi käytyä joka vuosi, saattaa sama alue näyttäytyä täysin erilaisena kun kohtaat sen vaikka keväisen retkeilijän näkökulmasta, ilman marjaämpäriä.
Luontokeskusten ja kansallispuistojen edut ovat siinä, että niillä olevat reitit ovat usein hyvin merkittyjä ja helppokulkuisia. Näillä alueilla tapaa myös usein samanhenkistä retkiporukkaa ja pääsee vaihtamaan kuulumisia ja samalla voi saada hyviä vinkkejä uusista retkikohteista. Virallisilla retkipaikoilla on myös yleensä ruuanvalmistusmahdollisuus sekä mahdollisesti muitakin palveluita.
Oletko kesä- vai talviretkeilijä?
Tältä sivustolta saat vinkkejä retkeilyyn niin kesä- kuin talviaikaankin. Sulaan aikaan patikoinnin ja kiipeilyn lisäksi voit kulkea koko retken tai osan siitä myös lukuisia vesireittejämme pitkin. Olemme kertoneet muutamista vesireiteistä, jotka sopivat kaikille melojille kokemuksesta ja kuntotasosta riippumatta. Talviretkeilystä kertovassa osiossa kerromme, miten valita oikeanlaiset varusteet olosuhteista riippuen. Kerromme myös mistä parhaita talvireittejä voi löytää. Mikset kokeilisi ensi talvena laskettelukeskuksen sijasta hiihtovaellukselle lähtemistä koko perheen kanssa. Myös lapset voivat nauttia useamman päivän kestävästä hiihtoretkestä ja osan matkasta he voivat kulkea vaikka taljan alla vanhempien vetäessä heitä ahkiossa. Etenkin lasten lähtiessä mukaan reissuun, tarkista miten paljon lunta sataa ja onko tuuli navakkaa vai puuskittaista. Kun varaudut kunnolla reissuun, voit olla varma, että se onnistuu ja on ikimuistoisempi kuin uskotkaan.
Varusteet retkeilijän ja kohteen mukaan
Olemme keränneet erilaisia vinkkejä retkeilyyn, sekä helpottaneet reissuun lähtöä keräämällä yhteen listoja kaikkein tärkeimmistä varusteista. Retkeily ei kuitenkaan ole pelkästään välineurheilua. Vaikka erilaisia vaeltamista ja luonnossa liikkumista helpottavia tuotteita on tarjolla, aivan jokaisesta kodista löytyvillä perustarvikkeillakin pärjää. Kun kokemusta karttuu enemmän ja retkiä tulee tehtyä useammin ja niiden vaikeustaso kovenee, kannattaa harkita retkivälineistön kartuttamista. Tällä sivustolla kerromme turvallisuuteen liittyvien asioiden tärkeydestä. Ota aina täyteen ladattu puhelin mukaasi ja muista kertoa jollekin läheiselle minne olet menossa. Jos käytät sosiaalista mediaa, tämä on oiva kanava kertoa omalle lähipiirille aikeistasi lähteä reissuun.
Muista nauttia luonnosta
Älä unohda retkeilyn pääasiaa, eli luontoa ja sen rauhoittavaa ja toisaalta energiaa antavaa vaikutusta. Älä kulje otsa rypyssä vain seuraavaa etappia kohti kulkien. Pysähdy välillä kuuntelemaan ja tarkkailemaan luontoa. Huomaa myös erilaiset ihmisen muokkaamat elementit ja voit samalla miettiä omaa elämääsi ja sitä, miten oma käyttäytymisesi saattaa vaikuttaa Suomen luontoon tulevaisuudessa. Etenkin lapsille kannattaa opettaa, miten luonnossa voi liikkua kestävästi, että esimerkiksi sammaleet ja jäkälät tulisi jättää paikoilleen, oksia ei tulisi turhaan katkoa ja että omat jäljet pitää aina siivota eikä jättää roskia luontoon.