Kalastus on yksi pidetyimpiä suomalaisten vapaa-ajanviettotapoja. Entistä suositumpaa siitä on tullu,t kun eettinen ajattelu on saanut meidät pohtimaan ruokamme alkuperää ja eläinten elinoloja. Kalastus nähdään yhtenä inhimillisimmistä keinoista hankkia eläinperäistä ravintoa riistan metsästyksen ohella. Kalastuksella on myös mieltä rauhoittava ja rentouttava puolensa. Järvellä veneessä hiljaa istuen ja saalista odotellen huolet unohtuvat ja stressi kaikkoaa.
Lähditpä sitten kalareissuun yksin tai porukalla, samat huomioon otettavat asiat pätevät kuin muillakin luontoretkillä. Ilmoita aina jollekin, minne olet lähdössä ja ota puhelin vedenkestävässä pussissa mukaan. Etenkin jos olet lähdössä omia lähivesiäsi kauemmas, kannattaa reissu suunnitella kunnolla ja kerätä kasaan kunnolliset varusteet.
Veneellä kalastamaan lähtiessä ongen, kalastusluvan ja vieheiden lisäksi mukaan tarvitset tietenkin kunnolliset pelastusliivit pillillä varustettuna, kartan, puhelimen sekä juotavaa ja eväitä. Ennen lähtöä on hyvä tarkistaa säätiedot. Jos suuntaat kalaan merelle katso minkälainen merisää sinua odottaa ja osaat varautua mahdollisiin myrskyihin ennakolta. Moottoriveneellä liikkuessa tarkista aina, että tarvittavat sammutusvälineet ovat käytettävissäsi vaaratilanteen sattuessa.
Parhaat kalavetemme
Kaikkialla Suomessa on mahdollista kalastaa ja saada melko hyviäkin saaliita. Kalavesillä on kuitenkin eroja ja monesti tietty saalis mielessä tehdään pitkiäkin reissuja parempien apajien äärelle. Lohikalojen kalastukseen parhaat kalapaikat löytyvät Lapista. Kilpisjärven seutu on hyvää aluetta lohien ja harjusten pyyntiin ja täältä voitkin napata jopa yli puolimetrisiä vonkaleita. Myös Inarijärvi ja Kuusamon seudun joet ovat hyviä kalastuskohteita.
Pääkaupunkiseudullakin pääsee viettämään aikaa kalastusharrastuksen parissa. Melko hyvien kalapaikkojen äärelle pääsee helposti kaupunkiliikenteen julkisilla kulkuneuvoilla. Arabianranta, Seurasaari ja Suomenlinna ovat ehkä tunnetuimpia Helsingin kalapaikkoja. Pääkaupungin ulkopuoleltakin löytyy hyvien kulkuyhteyksien päästä kalamiesten suosimia kohteita. Esimerkiksi Vantaankoskella harrastetaan yleisesti perho- ja heittokalastusta. Itä-Suomen alueenkin parhaat kalapaikat sijaitsevat koskien rannoilla. Täältä löytyy myös eniten koko perheelle soveltuvia kalastuspaikkoja monipuolisine ulkoilualueineen, luontopolkuineen ja nuotiopaikkoineen. Myös esteettömiä kalastuspaikkoja löytyy ympäri Suomea. Neitikoskessa, Lieksassa pääsee kalastamaan vaikka pyörätuolissa samoin kuin myös Suomussalmen Hossassa, jonka Huosilammesta voi kalastaa kirjolohia pyörätuolista käsin.
Pilkkimään vai uistelemaan?
Kalastuksesta puhuttaessa yksi kaikkia kiinnostava aihe on se, mitä saa tehdä ja mitä ei. pääsääntö on se, että kaikkeen muuhun paitsi mato-ongella onkimiseen ja pilkkimiseen tarvitaan kalastuslupa. Kuitenkin vaikka kalastuslupa olisikin takataskussa, löytyy vielä muitakin kalastusta rajoittavia sääntöjä, jotka tulee tietää ennen kalareissuun lähtöä. Osa kaloistamme on joko täysin tai osan vuodesta rauhoitettuja ja tämän lisäksi kalastusta voidaan rajoittaa paikallisesti muistakin syistä. Luonnontaimen on kala, joka on täysin rauhoitettu Suomessa. Esimerkiksi Espoonjoessa kalastaminen on lähes kokonaan kielletty, sillä siellä ei ole juurikaan istutettuja taimenia, vaan kaikki ovat luonnonvaraisia ja rauhoitettuja.
Lapissa saa viehekalastaa valtion omistamilla viehe- ja virkistyskalastusalueilla. Yksityisillä alueilla tarvitaan aina kalastusluvan lisäksi vesialueen omistajan lupa. Itä-Suomessa kalamiehiä eniten puhuttava aihe on kalastusrajoitukset norpan elinalueella. Tämä koskee kuitenkin yleisesti vain verkkokalastusta tai kalojen pyytämistä isoaukkoisella katiskalla, joten kalastusretkeläisen kalanpyyntiin vieheellä, mato-ongella tai pilkillä tämä sääntö ei vaikuta. Missä päin tahansa aiotkin kalastaa, kannattaa aluekohtaiset ja vuodenaikaan liittyvät rajoitukset ja säännöt aina tarkistaa. Kun kaikki on kunnossa voi hyvillä mielin nauttia kalastuksen rentouttavasta vaikutuksesta.